<

8 tipp kismamáknak:


1. Lehetőleg rendszeresen sportoljunk - ez hetente kettő-négy alkalmat jelent.
2. Figyeljünk a pulzusunkra, a várandósság alatt ne legyen több percenként 140-150-nél, és ez az emelkedett pulzusszám ne tartson húsz percnél tovább. Pulzusszámlálóval erre folyamatosan ügyelhetünk.
3. Kerüljük a túlzott felhevülést, és ne közelítsünk teljesítőképességünk határaihoz! A "fecsi-teszt" egyszerűen elvégezhető: ha sportolás közben is tudunk beszélgetni légszomj nélkül, minden rendben, aki kifullad és liheg, lazítson.
4. Minden erőkifejtés után pihenésre van szüksége a szervezetnek, edzés után legalább 24 óra szünetre a legközelebbi alkalomig.
5. Ha sportolunk, ne takarékoskodjunk a kalóriákkal. A tizedik hét után 300 kalóriával többre van szükségünk naponta. Teljes kiőrlésű gabonatermékekkel fedezzük a nagyobb szükségletet.
6. Vegyünk igénybe szakszerű segítséget, különösen a fitneszstúdióban. A rosszul végzett gyakorlatok megterhelik az ízületeket és a gerincoszlopot.
7. Vigyázzunk az ízületeinkre. A várandósság alatt a szalagok tágulékonyabbak, ezzel nő a sérülésveszély is.
8. Hallgassunk a megérzéseinkre. Hamarosan megtapasztaljuk, mi tesz jót, és mi jelent túlzott terhelést. Ha éppen nincs kedvünk mozogni, nyugodtan kihagyhatunk egy alkalmat.

Névjegy: Kiss ágnes Rita (27) marketingmunkatárs

Nordic Walking, mert:


  • a terhelés fokozatmentesen állítható szinte a szülés napjáig

  • a botok használata megnyugtató biztonságot nyújt mozgás közben, segít elkerülni az egyensúlyvesztéses eséseket

  • a botok használata megnyugtató biztonságot nyújt mozgás közben, segít elkerülni az egyensúlyvesztéses eséseket

  • a felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakat csökkenteni, kilazítani az egyre nehézkesebb testhelyzetek (ülés, alvás) okozta húzódásokat, görcsöket, kellemetlen elgémberedett érzést

  • a 90%-ban mozgó izmok segítenek a jó lelkiállapot fenntartásában, a kismamák sport közben megbeszélhetik élményeiket egymással, és nem kell kirekesztettnek lenniük baráti körükből, családjukból, hiszen nagyon kellemes Nordic Walking sétákat tehetnek velük együtt is, bármely évszakban fokozottan figyeljenek azonban a megfelelő pulzustartományban való sportolásra, így akár a szoptatás időszakában is tovább sportolhatnak! Számukra különösen fontos, hogy ez irányban jól képzett, hozzáértő edzőtől tanulják meg a technikát, aki fel tudja hívni figyelmüket a kerülendő mozdulatokra, és akivel meg tudják határozni a jótékony hatással bíró edzésintenzitást!

Egy jó példa:

Ági gyerekkorában versenyszerűen ritmikus sportgimnasztikázott, miután ebből "kiöregedett", aerobikozott, jógázott az egyébként számára természetes szabadidősportok - úszás, biciklizés - mellett. Életéből soha nem hiányzott a sport, várandóssága idején, a kezdeti rosszullétek után kezdett nordic walkingozni. Edzőjére, Wilk Zsófira internetes keresgélés útján akadt.
Az első alkalmak során megtanulták, hogyan is kell egészségesen járni, majd a felsőtest és a kar mozgásai következtek. A bemelegítés után jön az igazi nordicolás, ám ez sem jelent őrületes tempót, levezetésként pedig elhagyhatatlan a nyújtás.
Persze a társaság kedvéért is jár ági az edzésekre, közösen szórakoztatóbb mozogni. Már a férjét is rá tudta venni, így aztán lehet, hogy sportos család van születőben. A helyesen végzett nordic walking igazán megmozgatja az egész testet, az izomzat nyolcvan százaléka részt vesz a munkában.
A botok használata némileg tehermentesíti a lábakat, segíti az egyensúlytartást - ez a súlygyarapodásnál fontos szempont -, ugyanakkor erős izommunkát ró az egész felsőtestre. Toláskor dolgoznak a kar, a váll, a mellkas, a hát és a nyak izmai is. Serkenti a vérkeringést, jótékonyan hat a vércukorszintre, és húsz-huszonöt százalékkal több az energiafelhasználás, mint gyaloglás közben. áginak zsírégetésre ugyan nincs szüksége, de alacsony vérnyomását kedvezően befolyásolja a heti két-három alkalommal a szabad levegőn végzett egy-másfél órás edzés. További információkat találhatnak a www.zoldlepes.hu ,www.nordicwalkingsport.hu internetes oldalon