Logo Hatter Logo
BEMUTATKOZÁS   ::   KAPCSOLAT   ::   LINKEK   ::   TAGFELVÈTELI KÈRELEM   ::   ALAPSZABÁLYZAT   ::   1% FELAJÁNLÁS SZÓRÓLAP
 
     

Nordic Walking kismamá knak

 

Sport pocaklakóval

Számos okunk lehet, hogy a várandósság alatt pihenjünk és kíméljük magunkat, ám legalább ugyanennyi érv szól amellett, hogy hetente néhányszor kiadósan megmozgassuk tagjainkat. A baba fejlődéséhez vérkeringésünknek, szívünknek, anyagcserénknek, légzésünknek és mozgásszerveinknek is rendben kell lenniük. Arról nem is beszélve, mennyivel jobb lesz a hangulatunk, ha tempósan sétáltunk egy órát patakparton, vagy úszkálással, esetleg vízigimnasztikával töltöttünk két órát. Az alapszabály egyszerű: azt csináljuk, amihez kedvünk van, és közben érezzük jól magunkat. Gondoljuk át, folytathatjuk-e azt, amit eddig sportoltunk. A kocogásról, úszásról, kerékpározásról nem kell lemondanunk, és a fitnesztermekben is megdolgoztathatjuk izmainkat. Legjobb, ha hosszabb távon rendszeresen edzünk, így javul az erőnlétünk, a szív több vért képes az erekbe pumpálni, és ezáltal az anya és a magzat oxigénellátottsága is nő. Szükségleteink attól függenek, mennyire voltunk edzettek a várandósság előtt. Mások az igényei a kezdőnek és mások a profi sportolónak.

8 tipp kismamáknak

1. Lehetőleg rendszeresen sportoljunk - ez hetente kettő-négy alkalmat jelent.
2. Figyeljünk a pulzusunkra, a várandósság alatt ne legyen több percenként 140-150-nél, és ez az emelkedett pulzusszám ne tartson húsz percnél tovább. Pulzusszámlálóval erre folyamatosan ügyelhetünk.
3. Kerüljük a túlzott felhevülést, és ne közelítsünk teljesítőképességünk határaihoz! A "fecsi-teszt" egyszerűen elvégezhető: ha sportolás közben is tudunk beszélgetni légszomj nélkül, minden rendben, aki kifullad és liheg, lazítson.
4. Minden erőkifejtés után pihenésre van szüksége a szervezetnek, edzés után legalább 24 óra szünetre a legközelebbi alkalomig.
5. Ha sportolunk, ne takarékoskodjunk a kalóriákkal. A tizedik hét után 300 kalóriával többre van szükségünk naponta. Teljes kiőrlésű gabonatermékekkel fedezzük a nagyobb szükségletet.
6. Vegyünk igénybe szakszerű segítséget, különösen a fitneszstúdióban. A rosszul végzett gyakorlatok megterhelik az ízületeket és a gerincoszlopot.
7. Vigyázzunk az ízületeinkre. A várandósság alatt a szalagok tágulékonyabbak, ezzel nő a sérülésveszély is.
8. Hallgassunk a megérzéseinkre. Hamarosan megtapasztaljuk, mi tesz jót, és mi jelent túlzott terhelést. Ha éppen nincs kedvünk mozogni, nyugodtan kihagyhatunk egy alkalmat.
Névjegy: Kiss ágnes Rita (27) marketingmunkatárs
Kismamák szülés előtt és szülés után:
Tisztelet a kivételnek, de a nőgyógyászok egy része inkább lebeszéli a kismamákat a sportról, mert így a felelősség még kisebb, egy gonddal kevesebb, nem kell még erre is odafigyelni. így a kismamáknak leginkább a zárt helyiségben végezhető, célirányosan a szülést előkészítő kismamatornák maradnak. Erről természetesen senkit nem akarok lebeszélni, hiszen igen hasznos gyakorlatokat lehet ezek alkalmával elsajátítani, minden szempontból felkészíti a párokat a nagy eseményre, és jótékony hatással van a párkapcsolatokra is. Emellett azonban más mozgásformákra is szükség van. A testileg és lelkileg fitt kismama, hasonlóan egészséges, kiegyensúlyozott babát hoz a világra, és a szülés utáni teljes körű regenerálódás is sokkal gyorsabb egy folyamatosan sportoló nőnél. A Nordic Walking problémamentes terhesség esetén a 4. hónapig különösebb orvosi ellenőrzés nélkül elkezdhető. Rosszullétek jelentkezésekor és a 4. hónapon túli kezdés esetén mindenképpen ki kell kérni a nőgyógyász véleményét!

Nordic Walking, mert:

  • a terhelés fokozatmentesen állítható szinte a szülés napjáig
  • a botok használata megnyugtató biztonságot nyújt mozgás közben, segít elkerülni az egyensúlyvesztéses eséseket
  • a felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakat csökkenteni, kilazítani az egyre nehézkesebb testhelyzetek (ülés, alvás) okozta húzódásokat, görcsöket, kellemetlen elgémberedett érzést
  • a felpezsdülő vérkeringés javítja a szervezet és ezzel a baba szervezetének vér és oxigénellátását is, kordában tartja a vérnyomást és a sokszor kórosan megemelkedő vércukor szintet, valamint jótékonyan hat a vizesedő lábakra is
  • a 90%-ban mozgó izmok segítenek a jó lelkiállapot fenntartásában, a kismamák sport közben megbeszélhetik élményeiket egymással, és nem kell kirekesztettnek lenniük baráti körükből, családjukból, hiszen nagyon kellemes Nordic Walking sétákat tehetnek velük együtt is, bármely évszakban
  • fokozottan figyeljenek azonban a megfelelő pulzustartományban való sportolásra, így akár a szoptatás időszakában is tovább sportolhatnak! Számukra különösen fontos, hogy ez irányban jól képzett, hozzáértő edzőtől tanulják meg a technikát, aki fel tudja hívni figyelmüket a kerülendő mozdulatokra, és akivel meg tudják határozni a jótékony hatással bíró edzésintenzitást!

Egy jó példa:

ági gyerekkorában versenyszerűen ritmikus sportgimnasztikázott, miután ebből "kiöregedett", aerobikozott, jógázott az egyébként számára természetes szabadidősportok - úszás, biciklizés - mellett. életéből soha nem hiányzott a sport, várandóssága idején, a kezdeti rosszullétek után kezdett nordic walkingozni. Edzőjére, Wilk Zsófira internetes keresgélés útján akadt. Az első alkalmak során megtanulták, hogyan is kell egészségesen járni, majd a felsőtest és a kar mozgásai következtek. A bemelegítés után jön az igazi nordicolás, ám ez sem jelent őrületes tempót, levezetésként pedig elhagyhatatlan a nyújtás. Persze a társaság kedvéért is jár ági az edzésekre, közösen szórakoztatóbb mozogni. Már a férjét is rá tudta venni, így aztán lehet, hogy sportos család van születőben. A helyesen végzett nordic walking igazán megmozgatja az egész testet, az izomzat nyolcvan százaléka részt vesz a munkában. A botok használata némileg tehermentesíti a lábakat, segíti az egyensúlytartást - ez a súlygyarapodásnál fontos szempont -, ugyanakkor erős izommunkát ró az egész felsőtestre. Toláskor dolgoznak a kar, a váll, a mellkas, a hát és a nyak izmai is. Serkenti a vérkeringést, jótékonyan hat a vércukorszintre, és húsz-huszonöt százalékkal több az energiafelhasználás, mint gyaloglás közben. áginak zsírégetésre ugyan nincs szüksége, de alacsony vérnyomását kedvezően befolyásolja a heti két-három alkalommal a szabad levegőn végzett egy-másfél órás edzés. További információkat találhatnak a www.zoldlepes.hu ,www.nordicwalkingsport.hu internetes oldalon