Eszközök

A sportág óriási előnye, hogy viszonylag kis befektetéssel szinte bárhol űzhető, mindössze egy megfelelő cipőre és egy pár botra van szükség.

Cipő

A nordic walking technikájában kiemelkedően fontos a jellegzetes gördülő lépés, amely három szakaszra osztható:
1. A sarok talajt fog.
2. A testsúly a talp közepére helyeződik.
3. A talp első része a talajra ér, ezzel egyidejűleg a sarok enyhén megemelkedik.
A megfelelő cipő feladata nemcsak a könnyed járás elősegítése, hanem a megfelelő támasz nyújtása is a láb izmainak, de a lábbeli véd a nem kívánt sérülések ellen is.
A cipő legfontosabb pontja a talp középső része, amely a feszített-lazított izomállapot optimális váltakozását teszi lehetővé, segítségével az izmok folyamatosan mozgásban vannak.
Készülnek azonban már olyan speciális lábbelik is, amelyek a fentieken kívül számos egyéb extra funkcióval rendelkeznek. A Chung Shi márka Balance Step cipőjében van pl. akupresszúrás pont, talprésze pedig gördülő (nem egyenes a cipő talpa, mint azt megszokhattuk, hanem a sarok- és orr-résznél 15%-os szögben görbe).

Bot

Az optimális nordic walking bot karbonból készül parafafogantyúval. Ez a sík- és hegyvidékek által támasztott kihívásoknak egyaránt megfelel, vagyis pehelysúlyú, élettartama hosszú, s a váll-, a láb-, a könyök- és a csuklóízületekre ártalmas rezgéseket csillapítja.
Egy külön erre a célra kialakított kézhurok biztosítja a bot optimális vezetését. Általános elvárás a megfelelő bothosszúság, amely testmagasság alapján egy standard formulával számolható ki, de sok bot állítható magasságú.

Pulzusmérő óra

A nordic walking esetében is kitűnően használható eszköz a pulzusmérő óra mindazoknak, akik szeretnék nyomon követni, hogy milyen intenzitással sportolnak, vagy megtudni, hány kalóriát égettek el. Különlegességnek számít a Chung Shi azon pulzusmérő órája, amely teljes mozgásszabadságot tesz lehetővé azáltal, hogy nincs szükség külön mellövre, hanem két gomb megnyomásával kijelzi az aktuális pulzusértéket.

A mozgás során izmaink 90%-a dolgozik, erősödik a hát, a törzs, a has, a comb, a far és a vádli. A sportnak kiváló stresszoldó hatása van, emellett jó hatással van a szív- és érrendszerre valamint növeli a tüdő vitálkapacitását. Kíméletes az izültekhez és természetesen égeti a kalóriákat, így túlsúllyal küzdők, fogyókúrázók számára kimondottan ajánlott.